Gener, migration og den tidligste Danmarkshistorie
I 150 år har arkæologer diskuteret, hvordan udbredelsen af agerbruget foregik. Det har længe stået klart, at agerbruget opstod i Mellemøsten for godt 11.500 år siden, men om det spredte sig herfra via migration eller om det var de lokale jæger-samlere, der optog de nye idéer, har været et tilbagevendende stridspunkt i forskningen.
Den diskussion fik nyt liv i sidste måned, da fire nye studier udgivet i Nature under stor mediebevågenhed, præsenterede resultaterne af det hidtil største arkæogenetiske studie af Europas stenalder. Studierne er af flere forskere omtalt som ”streger i sandet”, der endeligt slår fast at Vesteuropa—herunder det nuværende danske område—ikke blot så én befolkningsomvæltning men to, der har påvirket hvordan befolkningen i dag ser ud, hvilke sygdomme vi er eksponerede for og hvilket sprog vi taler. Men præcis hvor går disse ”streger” og hvor langt kan de nye resultater støtte både nye og gamle fortolkninger? Hvordan foregik migrationerne i praksis, var de voldelige, og hvilken betydning havde de for de mennesker, der allerede levede i Europa på det tidspunkt?
Forskningsklyngen Mobilities på Saxo-instituttet og UCPH School of Archaeology inviterer til en debat med to af de arkæologer, der har bidraget til studierne: Professor Kristian Kristiansen (Göteborg) og Lektor Rune Iversen (København). De vil give deres bud på en fortolkning af de nye resultater og diskutere implikationerne, både for Danmarkshistorien og for arkæologi som videnskab.
Moderator: Christian Ammitzbøll Thomsen
Interview
Læs mere om studierne bag artiklerne i dette interview med Rune Iversen.
Map of South Campus
View directions.
View on map of the Faculty of Humanities - South Campus.
View map of South Campus (pdf).